Beleggen in Goud: hoe begin je eraan & wat zijn de voordelen?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Zo ook op het gebied van beleggen. Beleggen in goud is één van de manieren om je geld veilig te stellen en het levert op de lange duur meer op dan je geld wegzetten op een spaarrekening. De goudprijs is door de eeuwen heen zeer stabiel gebleven. Door te beleggen in goud neem je dus relatief weinig risico vergeleken met andere soorten beleggingen. En stap je op het juiste moment in, dan kan je er mooie winsten mee behalen. Maar hoe begin je eraan en wat zijn de voordelen van in goud beleggen? Wij leggen jou op deze plek alles uit over beleggen in dit edelmetaal.

Fysiek goud inkopen: Goudbaren, munten en goudstaven

Je kan natuurlijk de goudprijzen in de gaten houden en op het juiste moment zelf fysiek goud inkopen. Dit kan in de vorm van sieraden maar nog beter is het om goudbaren te kopen. Goudbaren zijn online te koop vanaf een gewicht van 1 gram tot 1 kg. Het voordeel hiervan is dat je het goud zelf bezit. Let er bij goudbaren wel op dat ze beschikken over de juiste status en certificaten van echtheid. Goudbaren met een puurheid van tenminste 99,99% hebben de voorkeur. Naast het inkopen van gouden juwelen en goudbaren kun je ook investeren in gouden munten of goudstaven.

Beleggingsgoud vrijgesteld van btw

Het voordeel van beleggingsgoud is dat het vrijgesteld is van de btw. Uiteraard geef je goud als bezitting wel op aan de belastingdienst. Wanneer worden goudbaren als beleggingsgoud aangemerkt door de belastingdienst? Dat is het geval indien de baren in een aanvaardbaar gewicht worden geleverd. Daarnaast is de zuiverheid van het goud belangrijk. Dit dient minimaal 99,5% te zijn.

ETF’s: Een prima manier om te beginnen met beleggen in goud

Een andere manier om te investeren in goud is door hierin te beleggen. De meest voorkomende manier van beleggen in goud is door ETF’s aan te kopen. Je schaft in dat geval een derivaat aan die de waarde vertegenwoordigt of ontleent van een stukje goud. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de waarde hiervan gekoppeld is aan de goudprijs. Stijgt de goudprijs? Dan profiteer je ervan en maak je winst. Andersom geldt hetzelfde. Beleggen in goud en wel door te investeren in ETF’s is erg eenvoudig en voor beginnende beleggers is het een prima manier om kennis te maken met beleggen in goud.

Voor ervaren beleggers: Beleggen via hefboomproduct

De meer ervaren beleggers in goud beleggen doorgaans via hefboomproducten en wel met een onderliggende waarde zoals opties of turbo’s. De meeste banken bieden deze hefboomproducten aan. Let op: Lees je wel heel goed in voordat je op deze wijze in goud gaat beleggen.

gouden munten en barsWat zijn de voordelen van in goud beleggen?

Denk je erover na om te beleggen in goud? Het heeft veel voordelen als je belegt in goud. Deze grondstof heeft een zeer goede reputatie en is een schaars product en dat maakt het waardevast en kostbaar. Door goud te bezitten of door te beleggen in goud, bescherm jij jezelf tegen inflatie. Investeer je op het juiste moment in goud, dan kan je hier bovendien mooie winsten mee behalen.

Risico’s

Bij het investeren in fysiek goud loop je het risico op diefstal. Tenzij je dit goud in een kluis bewaard en onderbrengt bij een bank. Bovendien (en dat geldt ook voor beleggen in goud d.m.v. ETF’s of hefboomproducten) loop je altijd het risico dat de goudprijs daalt. Kan je het geld niet voor een langere periode missen? Investeer dan niet in goud maar in andere financiële producten zoals aandelen of crypto.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *