Beleggen in fondsen of ETF’s: via de bank of via een broker?

Op de beurs verhandelde fondsen kunnen voor nieuwe investeerders een uitstekende toegang tot de aandelenmarkt zijn. Ze zijn goedkoop en brengen doorgaans een lager risico met zich mee dan individuele aandelen, omdat een enkel fonds een gediversifieerde verzameling beleggingen heeft. Misschien wel het beste van alles: dit zijn geen ingewikkelde financiële producten. Hier leest u hoe u de beste ETF’s voor u identificeert en hoe u deze in slechts enkele stappen kunt kopen.

Online brokerBank of Broker?

De keuze tussen een bank of een broker voor het doen van uw beleggingen, hangt van een aantal factoren af. Een belangrijk onderdeel dat de doorslag kan geven zijn bijvoorbeeld de kosten van de service of het product. Deze kosten willen onderling nog wel eens verschillen en daarom loont het zich de moeite om goed te kijken naar de verschillende kosten die aan u worden berekend. Een ander belangrijk aspect dat opkomt bij de keuze tussen een bank of broker is het gebruiksgemak. Het maakt voor veel beleggers of beleggers in potentie nogal wat uit met wat voor een interface ze dagelijks te maken krijgen. Zeker wanneer er snel gehandeld moet worden is het niet handig als u te maken heeft met een ingewikkelde gebruikersinterface waardoor kostbare tijd verloren gaat. Een laatste belangrijke pilaar is het aantal beleggingen mogelijkheden die de bank of broker u biedt. Hierbij kan worden gedacht aan het aanbod en de grootte daarvan. Zeker wanneer het belangrijk voor u is om meer (keuze) vrijheid bij uw beleggingen te hebben, is het aan te raden om eerst goed te informeren naar de verschillende beleggingsmogelijkheden.

U heeft een effectenrekening nodig om effecten zoals op de beurs verhandelde fondsen te kopen en verkopen. Dit kan 100% online worden gedaan en veel brokers hebben geen accountminima, transactiekosten of inactiviteitskosten. Het openen van een effectenrekening klinkt misschien ontmoedigend, maar het is niet anders dan het openen van een bankrekening. Als u liever dat iemand het werk voor u doet, bent u misschien geïnteresseerd in het openen van een account bij een robo-adviseur. Robo-adviseurs bouwen en beheren voor u een beleggingsportefeuille, vaak uit ETF’s, tegen een lage jaarlijkse vergoeding (doorgaans 0,25% van uw rekeningsaldo). Omdat robo-adviseurs beheerde beleggingsportefeuilles aanbieden, is het mogelijk dat u de hierboven beschreven ETF’s niet kunt vinden en erin kunt beleggen. Maar dat is een deel van hun aantrekkingskracht: de robo-adviseur kiest investeringen voor u.

investeren ETF fondsenZoek en vergelijk ETF’s met screeningtools

Nu u uw effectenrekening heeft, is het tijd om te beslissen welke ETF’s u wilt kopen. Of u nu op zoek bent naar de beste ETF’s die we hierboven hebben beschreven, of u wilt zelf andere ETF’s zoeken, er zijn een paar manieren om uw ETF-opties te verfijnen om het selectieproces te vergemakkelijken. De meeste brokers en banken bieden robuuste screeningstools om het universum van beschikbare ETF’s te filteren op basis van een verscheidenheid aan criteria, zoals activatype, geografie, industrie, handelsprestaties of fondsaanbieder. Er zijn alleen al in de VS meer dan 2.000 ETF’s vermeld, dus screeners zijn van cruciaal belang om de ETF’s te vinden waarnaar u op zoek bent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *