Voor de cryptomarkt geldt dat ze steunt op bepaalde fundamenten. We zouden kunnen stellen dat, dat de blockchaintechnologie is. Dat is uiteraard ook gewoon correct, alleen is er sprake van nog enkele andere fundamentele zaken. Wat bijvoorbeeld te denken van de nummer één cryptomunt Bitcoin? Daarnaast spreekt het voor zich dat ook stablecoins een ontzettend belangrijk onderdeel vormen van deze markt. Dit geldt niet in het minst voor Tether met haar USDT-token. Het belang van deze token brengt meteen ook een niet onbelangrijk gevaar met zich mee voor de markt. Sinds jaar en dag bestaan er dan ook twijfels over het feit of elke USDT-token wel daadwerkelijk is gedekt door één Amerikaanse dollar op een bankrekening. Mocht uiteindelijk blijken dat, dat niet het geval is, dan spreekt het voor zich dat dit zomaar het vertrouwen in de cryptomarkt zou kunnen ondermijnen.
Wat is Tether en de USDT-token?
Wanneer je, je nog maar net aan het verdiepen bent in de cryptomarkt bestaat de kans dat je, je nog niet helemaal bewust bent van wat Tether en de USDT-token nu precies zijn. Voor Tether geldt dat ze de controlerende partij is achter de stablecoin USDT. Voor deze laatste geldt dat ze eigenlijk in de praktijk per definitie moet beschikken over een waarde (min of meer) gelijk aan één Amerikaanse dollar. Wanneer mensen snel en eenvoudig hun holdings in meer volatiele assets willen omzetten naar een aan de dollar gekoppelde virtuele munt wordt daarvoor in het merendeel van de gevallen gekeken in de richting van de belangrijkste stablecoin. Op deze manier kan men de holdings gewoon aanhouden op de exchange waarna er efficiënt terug kan worden geïnvesteerd in een andere asset wanneer er zich een interessante opportuniteit voordoet.
Hoe wordt de waarde van de stablecoin bepaald?
De manier waarop de waarde van een stablecoin wordt bepaald is afhankelijk van het project in kwestie. De werkwijze die wordt toegepast door Tether is eigenlijk zeer eenvoudig. Haar systeem zou er in de praktijk voor moeten zorgen dat er voor elke USDT-token die wordt uitgegeven ook een Amerikaanse dollar ergens op een bankrekening wordt geplaatst. Op deze manier kan er gewaarborgd worden dat alle uitgegeven tokens daadwerkelijk ook een echte fiat-munt vertegenwoordigen. Net dit gegeven zorgt ervoor dat er in de praktijk op kan worden gerekend dat de USDT-token doorgaans altijd over een constante waarde van min of meer één dollar beschikt.
Waarin schuilt het gevaar precies?
In eerste instantie is het systeem van Tether en haar USDT-token natuurlijk geweldig. Het is dan ook niet voor niets dat het project beschikt over zogenaamde handelsparen met het merendeel van de cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het zo dat er hier ook een niet onbelangrijk risico in schuilt. In het jaar 2022 is gebleken dat een stablecoin niet onfeilbaar is. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan het Terra LUNA verhaal. Reeds enkele jaren bestaat het vermoeden dat niet elke USDT-token gedekt zou zijn door Amerikaanse dollars. Dit zou betekenen dat het achterliggende concept achter ’s werelds belangrijkste stablecoin niet klopt. Dit zou in de praktijk zomaar verschillende gevolgen kunnen hebben voor de cryptomarkt.
Mocht blijken dat niet alle uitgegeven USDT-tokens zijn gedekt door Amerikaanse dollars op een bankrekening zou dat met name de FED kunnen activeren om actie te ondernemen tegen niet alleen Tether, maar ook tegen de cryptomarkt in het algemeen. Zij zouden hier namelijk zomaar een bewijs in kunnen zien van het feit dat de cryptomarkt over een te beperkte transparantie en zekerheid beschikt. Het is niet ondenkbaar dat de koers van ’s werelds belangrijkste stablecoin hier explosief op zou reageren met alle vervelende gevolgen en vooral pijnlijke verliezen van dien. Volgens Joop Moes is er geen erg grote kans dat dit snel zal gebeuren, maar de gevolgen zouden wel gigantisch zijn!
Welk effect zou een val van USDT hebben op de cryptomarkt?
Mocht bovenstaande er uiteindelijk voor zorgen dat de USDT-token van Tether zou vallen zou dat een schokgolf doorheen de volledige cryptomarkt met zich meebrengen. Niet alleen USDT zou daar het slachtoffer van worden, maar ook met name Bitcoin zou ernstig getroffen worden. Het volume dat door USDT gaat is zo immens groot dat ze met recht en rede wordt bestempeld als één van de absolute fundamenten van de cryptomarkt. Dat ondanks het feit dat er door de jaren heen met alternatieven zoals bijvoorbeeld USD Coin en Binance USD enkele prima extra opties zijn verschenen. In ieder geval is het in de praktijk altijd een absolute must om goed de ontwikkelingen rondom Tether en haar USDT-token op de voet te volgen. Bovendien kan het ook zeker nooit kwaad om ook je holdings in een stablecoin te diversifiëren. Zo kan je het risico dat je loopt danig inperken.