Hoe kies je een obligatie om in te beleggen?

Beleggen in obligaties kan voor velen een slimme keuze zijn. Maar hoe kies je nu de juiste obligatie? Het lijkt soms op het kiezen van een goede fles wijn; er zijn zoveel mogelijkheden en het juiste kiezen kan lastig zijn. Laten we eens dieper ingaan op wat je moet weten en overwegen bij het kiezen van obligaties.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is in feite een lening die je verstrekt aan een bedrijf of overheid. In ruil daarvoor ontvang je periodieke rente-uitbetalingen, en uiteindelijk je oorspronkelijke investering terug. Het is als het lenen van je fiets aan een vriend in ruil voor wekelijks een paar muntjes. Maar dan op een grotere schaal en zonder de zorgen dat je fiets om de hoek geparkeerd staat.

Waarom beleggen in obligaties?

Obligaties worden vaak gezien als een veiliger alternatief voor aandelen. Ze bieden doorgaans stabiele inkomsten en zijn minder volatiel. Voor iemand die zijn spaargeld wil laten groeien zonder slapeloze nachten van koersschommelingen, kunnen obligaties een goede keuze zijn. Een vriend van mij, die jarenlang in aandelen handelde, vond rust in obligaties toen hij merkte dat de aandelenmarkt hem grijze haren bezorgde.

Hoe bepaal je de looptijd?

De looptijd van een obligatie is de periode voordat je je oorspronkelijke investering terugkrijgt. Dit kan variëren van een paar maanden tot tientallen jaren. Korte termijn obligaties bieden minder risico, maar ook lagere rendementen. Lange termijn obligaties kunnen meer opleveren, maar zijn gevoeliger voor renteveranderingen.

Korte vs lange termijn

Bij het kiezen van de looptijd is het belangrijk om na te denken over je financiële doelen en je risicotolerantie. Een kennis van me koos bijvoorbeeld voor korte termijn obligaties omdat hij het geld binnen een paar jaar nodig zou hebben voor de studie van zijn kinderen. Anderen, die op zoek zijn naar pensioenopbouw, kiezen misschien liever voor lange termijn obligaties om te profiteren van hogere rente-uitbetalingen.

Wat zijn de risico’s?

Net zoals bij elke investering, brengen ook obligaties risico’s met zich mee. Hoewel ze als veiliger worden beschouwd dan aandelen, zijn ze niet zonder risico’s.

Kredietrisico

Kredietrisico is het risico dat de uitgever van de obligatie zijn verplichtingen niet kan nakomen. Dit gebeurt meestal als het bedrijf of de overheid financieel in de problemen komt. Denk aan het lenen van je fiets aan een vriend die notoir onbetrouwbaar is; de kans dat je fiets niet terugkomt is groter.

Renterisico

Het renterisico heeft te maken met veranderingen in de marktrente. Stijgende rentes kunnen de waarde van bestaande obligaties verlagen. Stel je voor dat je een boek leent aan een vriend voor een bepaalde periode en intussen worden de bibliotheekboetes verdubbeld; je vriend zou minder bereid zijn om datzelfde boek nog een keer te lenen onder de nieuwe voorwaarden.

investeren fondsen etf

Wat zijn de verschillende soorten obligaties?

Er zijn verschillende soorten obligaties waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende zijn staatsobligaties, bedrijfsobligaties en gemeentelijke obligaties.

Staatsobligaties

Staatsobligaties worden uitgegeven door overheden en worden beschouwd als zeer veilig. Een goede vriend van me, die absoluut geen risico wilde nemen, koos voor Nederlandse staatsobligaties. Deze bieden misschien niet het hoogste rendement, maar de kans op wanbetaling is minimaal.

Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties worden uitgegeven door bedrijven en kunnen variëren van zeer veilig tot behoorlijk risicovol. Het is alsof je je fiets uitleent aan een vriend die een start-up runt; als het bedrijf floreert, krijg je je fiets terug met wat extra muntjes. Maar als het bedrijf faalt, ben je je fiets kwijt.

Gemeentelijke obligaties

Gemeentelijke obligaties worden uitgegeven door lokale overheden. Deze obligaties kunnen belastingvoordelen bieden, wat ze aantrekkelijk maakt voor sommige beleggers. Een oud-collega van me gebruikte gemeentelijke obligaties om zijn belastingdruk te verlagen, een slimme zet in zijn situatie.

diversificatie aandelenportefeuilleHoe beoordeel je de kredietwaardigheid?

De kredietwaardigheid van een obligatie-uitgever is cruciaal. Ratings worden verstrekt door bureaus zoals Moody’s, S&P en Fitch. Deze ratings geven een indicatie van hoe waarschijnlijk het is dat de uitgever zijn verplichtingen nakomt.

Wat betekenen de ratings?

Ratings variëren van AAA, wat de hoogste kredietwaardigheid aanduidt, tot D, wat een wanbetaling betekent. Het is vergelijkbaar met schoolcijfers; een AAA-rating is een tien, terwijl een D een onvoldoende is. Het kiezen van obligaties met hoge ratings kan helpen om risico’s te minimaliseren.

Hoe beïnvloeden marktomstandigheden je keuze?

Marktomstandigheden spelen een grote rol bij het kiezen van obligaties. Rentevoeten, economische groei en inflatie zijn allemaal factoren om in overweging te nemen.

Wat te doen bij stijgende rentes?

Bij stijgende rentes kunnen de prijzen van bestaande obligaties dalen. Als je verwacht dat de rente zal stijgen, kan het verstandig zijn om te kiezen voor kortlopende obligaties of obligaties met een variabele rente.

Hoe zit het met inflatie?

Inflatie kan de koopkracht van je rente-uitbetalingen aantasten. Inflatiegeïndexeerde obligaties kunnen een manier zijn om je te beschermen tegen inflatie. Deze obligaties passen de rente-uitbetalingen aan op basis van de inflatie, wat een soort verzekering kan zijn tegen het verlies van koopkracht.

Hoe diversifieer je je obligatieportefeuille?

Diversificatie is essentieel om risico’s te spreiden. Het is als het maken van een fruitmand; je wilt niet alleen maar appels, maar ook wat sinaasappels, bananen en druiven. Door te diversifiëren, verminder je het risico dat één slechte obligatie je hele investering beïnvloedt.

Wat is de beste manier om te diversifiëren?

Een mix van staats-, bedrijfs- en gemeentelijke obligaties, evenals verschillende looptijden en kredietwaardigheden, kan een goed gediversifieerde portefeuille opleveren. Een vriend van me gebruikt deze aanpak en heeft zijn beleggingen verspreid over meerdere sectoren en looptijden, wat hem een stabieler rendement oplevert.

Hoe blijf je op de hoogte van je beleggingen?

Het is belangrijk om regelmatig je obligatiebeleggingen te herzien. De marktomstandigheden kunnen veranderen, en wat gisteren een goede investering leek, kan morgen minder aantrekkelijk zijn.

Hoe vaak moet je je portefeuille beoordelen?

Veel beleggers kiezen ervoor om hun portefeuille ten minste jaarlijks te herzien. Sommigen doen het vaker, afhankelijk van de marktomstandigheden en hun persoonlijke situatie. Een goede vriend van mij, een gepensioneerde leraar, bekijkt zijn beleggingen elke drie maanden om ervoor te zorgen dat alles nog steeds in lijn is met zijn doelen.

Obligaties kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille, maar het is belangrijk om je onderzoek te doen en weloverwogen keuzes te maken. Door de tijd te nemen om de verschillende factoren te begrijpen, kun je betere beslissingen nemen en hopelijk een stabieler rendement behalen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *