Vervroegd Aflossen van je Hypotheek: enkele bedenkingen

Het aanschaffen van een huis is in principe altijd een goede besteding. Het is namelijk een investering waar je uiteindelijk wat voor terugkrijgt. Veel mensen huren en dat is natuurlijk een vorm van weggegooid geld, want dat geld krijg je nooit meer terug. Bovendien zit je aan allemaal regels verbonden als je een woning of appartement gaat huren, in plaats van kopen. Bij een hypotheek ga je aflossen en na verloop van tijd is het huis dan helemaal van jou. Dat is natuurlijk fantastisch, want dat is een zeer goede investering in de toekomst. Tegenwoordig is het soms ook mogelijk om je hypotheek al vervroegd af te lossen. Maar wat zijn daar de voordelen van en wat zijn de nadelen. Daarover lees je meer in dit artikel.

Voordelen

Laten we beginnen met de voordelen van vervroegd aflossen. Dan heb je gelijk de positieve aspecten in zicht.

europees huis hypotheek– Lage spaarrente

Zoals je ongetwijfeld wel weet hebben we tegenwoordig een hele lage spaarrente in Nederland. Overigens ook in vele andere landen, maar laten we het nu even specifiek over België hebben.

Het loont niet echt meer om te sparen en dat is natuurlijk zonde. Want wat moet je dan met je vermogen doen? De hypotheekrente is echter hoger dan de spaarrente, dus zeker in dit tijdperk is het echt een aanrader om af te lossen.

Ga dus na of het voor jou uit kan. Heb je zelf weinig verstand van berekeningen, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een adviseur in te schakelen. Deze kan je voorzien van de broodnodige tips, zodat jij precies weet wat je te doen staat.

Laat je door je bank ook niet meteen zeggen dat dit niet kan. Zelfs wanneer een bank in eerste instantie niet echt wil toegeven, heb je vaak wel wat onderhandelingsmogelijkheden en de mogelijkheid om tot een genegotieerde afspraak te komen. Dit vraagt wel wat ballen aan je lijf, maar het gaat natuurlijk ook over de grootste lening die je persoonlijk ooit zal nemen; dus een beetje inspanning lijkt me niet zo onterecht!

– Minder eigen vermogen

Daarnaast kan het ook voordelig zijn als je veel eigen vermogen hebt. Natuurlijk is het fijn om veel eigen vermogen te hebben, maar in België hoeft dit helaas niet altijd te lonen. Er kunnen namelijk verschillende nadelen zijn van een te groot eigen vermogen. Een daarvan is dat je boven een bepaald bedrag zogenaamde vermogensbelasting moet betalen. Dit bedrag verschilt overigens per jaar, dus het is niet altijd zo dat je vermogensbelasting hoeft te betalen, maar als je boven de grens zit kan het ook aan te raden zijn om af te lossen. Bovendien is het ook zo dat je met een bepaald vermogen geen aanspraak meer kunt maken op bepaalde toeslagen. Dus ook daarom kan het verstandig zijn om vervroegd af te lossen.

– Lagere maandlasten

Aflossen zorgt er ook voor dat je lagere maandlasten hebt en dus meer ruimte krijgt in je vaste budgetdagboek. Ook wel fijn natuurlijk, want je betaalt dan misschien tijdelijk even wat meer geld, maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat je minder geld kwijt bent aan de prijs van de hypotheekrente. Dus ook om die reden kan het aan te raden zijn om te kiezen voor sneller aflossen.

De nadelen

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen, maar de belangrijksten hebben we nu wel besproken. Laten we nu even verder uitdiepen op de nadelen, want ook die zijn er uiteraard.

– Kunt een boete krijgen

Het hangt van je hypotheek af, maar bij sommige banken kun je een boete krijgen als je teveel geld in één keer wil aflossen. De reden daarvoor is overigens wel logisch. Een bank wil natuurlijk winst maken en dat doen ze onder andere met de hypotheekrente. Gaat die omlaag, dan heeft de bank minder winst. Daarom moet je altijd goed nagaan hoeveel je eigenlijk mag aflossen. In België is deze boete beperkt tot een aantal maanden interest; maar voor oudere kredieten op vennootschappen durft deze funding loss wel eens grote impact te hebben. Contacteer je bank en vraag dus zeker na in welk stelsel jij terechtkomt.

– Lage belastingaftrek

Een nadeel is dat je ook te maken kunt krijgen met een lagere belastingaftrek als je vervroegd aflost. Ook dat kan natuurlijk vervelend zijn, want dan ben je uiteindelijk slechter af. Zit je nog in het oude systeem van de woonbonus? Denk dat zeer goed na over de financiële gevolgen en neem indien nodig contact op met een professional!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *